Периодонтит: Симптоми, причини и начини за лечение

Какво е периодонтит?

Периодонтитът означава напреднало периодонтално заболяване. Когато се наблюдава наличие на периодонтит, тъканта на венеца се отдръпва от зъбите, създавайки пространства, в които могат да се натрупат допълнителни бактерии и да причинят възпаление. Лечението на напреднало периодонтално заболяване е процес, който се състои от различни стъпки. Възможно е вашият специалист да препоръча на първо време медикаментозно лечение за напреднало периодонтално заболяване, преди да се насочи към оперативна намеса. Това зависи от степента на сериозност на конкретното заболяване на венците.

Симптоми и причини за появата на периодонтит

Симптомите на гингивит, като възпалени венци и кървящи венци, са обезпокоителни, но ранните признаци за поява на периодонтит са още по-тревожни: те включват свиване на венците и образуване на пространства между венците и зъбите. Когато инфекцията достигне под линията на венеца, периодонтитът може да причини загуба на зъб, да унищожи тъкани, лигаменти и кости в устата.

Признаците за поява на периодонтит включват:

 • Болка при дъвчене
 • Лошо подравняване на зъбите
 • Свиващи се венци
 • „Торбички“ между венците и зъбите
 • Пoстоянен лош дъх
 • Възпаления в устата
 • Разклатени или чувствителни зъби

Лечение на периодонтита

Когато гингивитът прогресира до периодонтит, необходимото лечение става много по-сложно. Само вашият стоматолог може да проведе периодонталното лечение, което включва специални дентални процедури. Възможно е да се наложи и хирургична намеса в устната кухина. Ако зъболекарят ви диагностицира с периодонтит, назначеното лечение ще зависи от сериозността на инфекцията. Някои от вариантите са:

 • Почистване на зъбния камък и механична обработка на корените: В рамките на тази двуетапна процедура за лечение на периодонтит вашият специалист ще отстрани зъбния камък, който се е натрупал върху зъбите – както над линията на венеца, така и под нея. След това ще изпили корените на зъбите, като по този начин ще затрудни събирането на бактерии и последващото натрупване на още плака и зъбен камък.
 • Оперативна намеса: Ако след извършена процедура за дълбоко почистване на зъбите възпалението на венеца и разстоянието между него и зъбите все още са налице, вашият стоматолог може да препоръча оперативна намеса. Не е рядкост такива стоматологични процедури да се прилагат при лечение на периодонтит. Извършват се от специалист по кореново лечение. По време на операцията зъбният камък се отстранява от образуваните около зъбите „торбички“. След това те се затварят с помощта на шевове, така че тъканта на венеца отново да обгърне плътно зъбите. Намаляването на образувалите се разстояния ще ви улесни в измиването на зъбите и почистването им с конец.
 • Присаждане: При тежки случаи на периодонтит, в които са разрушени костта и тъканта, може да се наложи присаждане на кост или тъкан, която да замени инфектираната такава. Присаждането може да включва техника, наречена „насочена тъканна регенерация“: парченце материал се поставя между челюстната кост и венците, за да позволи едновременно на костта и тъканта да се регенерират. Насочената тъканна регенерация цели да се попречи на тъканта на венеца да се разпростре там, където би трябвало да се намира костта, така че присадените кост и тъкан да имат достатъчно пространство за едновременен растеж.
 • Гел с доксициклин: Гелът със съдържание на доксициклин (антибиотик) лекува периодонталното заболяване като убива бактериите и свива „торбичките“ по линията на венеца, причинени от периодонталното заболяване. След извършването на процедура за почистване на зъбния камък/механична обработка на корените, стоматологът нанася гела в образуваните пространства, след което антибиотикът постепенно се освобождава в рамките на период от около една седмица.
 • Чип с хлорхексидин: Друг вид лечение на периодонтални заболявания включва поставянето на малък антибактериален желатинов чип в тъканна торбичка по дължината на линията на венеца, като това се прави след почистване на зъбния камък/механична обработка на корените. Антибактериалното вещество се освобождава постепенно.
 • Микросфери с миноциклин: При този вид лечение на периодонтални заболявания специалистът поставя в торбичките по тъканта антибиотик под формата на миниатюрни частици, съдържащи миноциклин. Това се случва след извършване на процедура по почистване на зъбния камък/механична обработка на корените.
 • Хапче с доксициклин: В допълнение към почистването на зъбния камък и механичната обработка на корените вашият стоматолог може да предпише антибиотично хапче за лечение на периодонтални заболявания. Таблетка с ниско съдържание на доксициклин може да предотврати разрушаването на тъканта на венеца от свръхактивни ензими след проведени процедури за периодонтално лечение.Превенция на периодонтита: Спрете гингивита, преди да е започналПревенцията е най-добрият начин да се избегне нуждата от болезнено, скъпо струващо и отнемащо време периодонтално лечение. Ако се съсредоточите върху превантивната здравна и устна хигиена посредством прилагането на ефективен режим за устна хигиена, можете да запазите здравето на венците и зъбите. Опитайте режим Crest Pro-Health, който ще ви помогне за предотвратяване и навременно лечение на гингивита – ранна форма на периодонтално заболяване. Режим Crest Pro-Health Advanced помага за защитата на вашите зъби и венци. Режим Crest Pro-Health Advanced включва:
  • Паста за зъби: Зъбна паста за дълбоко почистване от типа на Crest Gum Detoxify може да изиграе ключова роля при лечението в домашни условия на гингивит – ранна форма на на периодонтално заболяване – като предотврати проблемите преди да са започнали. Crest Gum Detoxify може да неутрализира бактериите, съдържащи се в плаката, която се натрупва около линията на венеца. Използвайки този продукт като ежедневна паста за зъби, имате възможност да потиснете ранните признаци на заболяване на венците. Клинично доказано е, че те стават по-здрави.
  • Вода за уста: Убивайки бактериите, водата за уста Crest Pro-Health Multi-Protection помага за намаляване на гингивита – ранна форма на периодонтално заболяване. При употреба два пъти дневно водата за уста Crest Pro-Health Multi-Protection осигурява 24-часова защита срещу плака и гингивит, като освен това освежава дъха без натрапчивото усещане за алкохолен вкус в устата.
  • Четка: За да завършите режим Crest Pro-Health Advanced, изберете мека четка за зъби с подходящ размер. Отличен избор е четка за зъби, която включва нежни стимулатори за масажиране на венците и специална част за почистване на езика.
  • Конец за зъби: Почистването с конец е важна част от режима за устна хигиена.

  В комбинация помежду си тези продукти работят усилено за поддържане на вашите зъби и венци в добро здраве. За ефективна защита от гингивит в комбинация със забележими избелващи резултати,* можете да се насочите и към революционната система от две стъпки за ежедневна употреба Crest Gum Detoxify + Whitening. И, както обикновено, не забравяйте да посещавате вашия стоматолог с цел продължителната превенция на гингивит – ранна форма на периодонтално заболяване. Посещавайте зъболекаря редовно за почистване и профилактичен преглед. Той може да ви помогне да избегнете появата на периодонтално заболяване, като почисти и прегледа зъбите ви, за да открие евентуалните дребни проблеми преди да са се задълбочили.

Вашият коментар